Ateneu Popular de la Coma Cros

Ateneu Popular de la Coma Cros

Descripció

L’Ateneu ha de ser un instrument des d’on desenvolupar projectes col·lectius de territori, facilitar l’associacionisme i l’organització social per a aconseguir transformar l’entorn en un sentit de justícia social, drets col·lectius, participació i condicions de vida. 

El projecte de gestió comunitària, comptarà amb tres eixos de contingut pel que fa a les accions de dinamització de l’equipament: cultural, social i educatiu, afegint un element transversal resultat de la proposta intergeneracional que són els/les joves. Com a línies de futur es treballa, per una banda, amb una proposta en el sentit de l’impuls de les arts escèniques ja present en el territori i l’activitat associativa i, per altra banda, amb una línia d’impuls de l’economia social i solidària amb projectes locals. 

La gestió comunitària que es proposa, pel que fa a la presa de decisions, es du a terme a través d’una assemblea general i d’una comissió gestora que és alhora la Junta gestora de l’entitat Federació d’entitats socioculturals de Salt. A més, es compta amb comissions de treball: variables segons les necessitats del projecte, poden ser operatives: Comissió de Programació/ Comissió de comunicació/ Comissió espais ... o de contingut: cultura, educació, social... 

Reivindicació

El projecte de gestió comunitària de l’Ateneu Popular de la Coma Cros neix el 2013 a partir de campanyes de reivindicació ciutadana (“el poble vol les claus”) i de diferents processos participatius, el primer dels quals avalat i finançat per l’Ajuntament (“Posem fil a la Coma Cros”, 2013). El mateix 2013 es crea l'Assemblea de l'Ateneu que inicia un treball de reivindicació de l'espai de l'antiga fàbrica tèxtil i de definició de la proposta. Al 2014 s'inicia la campanya "A salt tenim un projecte" que pretén difondre la proposta de la gestió comunitària entre les entitats i persones del territori i més enllà, realitzant diferents activitats reivindicatives, comunicatives, lúdiques, etc...

L'any 2016 les entitats i persones membres de l’Assemblea de l’Ateneu es constitueixen com a Federació d’entitats socioculturals de Salt icom a resultat  del treball col·lectiu, col·laboratiu, desinteressat i participatiu d’un conjunt de persones i entitats, que des de juliol de 2013 (i abans), estan treballant per aconseguir espais comunitaris i de proximitat a Salt. 

D’aquesta manera es dóna forma jurídica a un grup d’entitats que volen treballar conjuntament per a la vila i que tenen com a primer objectiu gestionar l’espai de l’Ateneu Coma Cros. És la primera vegada a Salt que es crea una federació amb un gruix tan significatiu d’entitats del sector social i cultural. El procés de treball que s’està portant a terme des de fa tres anys entorn el projecte de l’Ateneu ha propiciat la creació d’aquesta federació per la necessitat de crear vincles i treball comú entre les entitats per tirar endavant projectes comunitaris. 

Al gener de 2017 la Federació d'entitats guanya el concurs per al diamització de la programació de l'Ateneu, i inicia la posada en marxa del projecte de gestió comunitària de l'Ateneu Popular de la Coma Cros.

Detalls del espai

Any creació: 2017

Forma legal: Associació

Web: https://ateneucomacros.wordpress.com/

Twitter: https://twitter.com/ateneucomacros

Direcció:
Carrer de Sant Antoni, 1
Salt 17190
Espanya

Copyleft © 2016