Can Sanpere

Can Sanpere

Descripció

Han passat molts anys des que el juliol 1998 l’antiga fàbrica de Can Sanpere, 9.500 m2 situats al bell mig de Premià de Mar, va tancar la seva activitat. Des d’aleshores aquest espai ha esdevingut un objectiu de l’especulació urbanística i, alhora, un espai de lluita popular per defensar el que és públic per sobre dels interessos privats. Aquesta lluita ha obligat repensar un model urbanístic basat en el creixement il·limitat a Premià de Mar.

Actualment Premià de Mar té un terme municipal totalment col·lapsat, sense gairebé espai no urbanitzat i amb una manca de zones verdes que fan que el creixement urbanístic generi molts problemes. Per això Can Sanpere ens presenta una oportunitat irrenunciable per tal de canviar aquesta tendència.

El 2004 Nuñez y Navarro va comprar la finca per tractar de realitzar una operació especulativa però es va trobar amb l’oposició dels veïns i veïnes de Premia de Mar que van ocupar l’espai per detenir la seva demolició.

Des de el seu abandonament una part de les instal·lacions ja havien estat utilitzades per algunes entitats del poble. Actualment aquest espai porta endavant una experiència d’autogestió que ha generat un punt de trobada permanent per persones i col·lectius interessades a realitzar activitats.

La consulta popular realitzada al desembre de 2014 sobre si calia expropiar l'espai a Nuñez y Navarro va expressar de forma inequívoca que la gent del poble vol un espai públic a Can Sanpere..

Per a preservar Can Sanpere i alliberar-la de l’especulació és va crear La Plataforma Can Sanpere 100% Públic. Aquesta plataforma ha generat un ampli moviment social que aposta per no urbanitzar més terreny a Premià de Mar, perquè Can Sanpere sigui un espai 100% públic i perquè el futur de la fàbrica sigui decidit de forma participativa. Això pot ser compatible amb fer la creació d’ un pulmó verd fent que faci front a algunes de les mancances acumulades després de tants anys d'urbanització descontrolada i la conservació al mateix temps de part del patrimoni arquitectònic del poble.

A Can Sanpere lluitem contra l’especulació mitjançant l’acció directa, que en aquest cas ha estat l’okupació, i l’assemblearisme com a forma d’organització. La gent que habitem Can Sanpere participem de forma activa del teixit associatiu i mobilitzat de la nostra vila. Can Sanpere és un exemple més de com la gent mobilitzada pot esdevenir un agent social i polític més de Premià de Mar.

L’èxit d’aquesta lluita serà que el futur de Can Sanpere, un cop expropiat, sigui el que les persones que habiten Premià de Mar vulguin i això dependrà de la participació de totes en la gestió de l'espai. Per aquest motiu reclamem un procés obert, participatiu i transparent per decidir sobre el futur de Can Sanpere, els equipaments i la forma de gestió d’aquest espai. Des de la Plataforma volem que la part destinada a col·lectius tingui una gestió comunitària amb una clara orientació social. Que aquesta estigui desvinculada de les pràctiques burocràtiques que han malmès les potencialitats d’altres infraestructures locals (Fàbrica del Gas).

Per terminar, no volem que Can Sanpere sigui moneda de canvi en el procés general d’ordenació territorial de Premià de Mar. No volem més totxos, ni a Can Sanpere ni a enlloc més. Més que una lluita aïllada pedefensar un espai concret, aquesta reivindicació surt d’un sentiment que ens porta a dir prou a aquest sistema que ens impedeix avançar cap a una societat més justa i que beneficia unes elits privilegiada. L’alliberament de Can Sanpere és un acte de dignitat més davant d’un model totalment injust i insostenible.

SALVEM CAN SANPERE. CAN SANPERE ÉS DEL POBLE.

Reivindicació

Crear una zona verda i un espai autogestionat al mig d'un dels poble més densament poblats de Catalunya com és Premià de Mar.

Detalls del espai

Any creació: 2013

Forma legal: Altres

Web: http://www.cansanpere.org

Facebook: https://www.facebook.com/PlataformaCanSanpere/

Twitter: https://twitter.com/can_sanpere

Direcció:
Carrer de Sant Cristòfol, 41
Premià de Mar 08330
Espanya

Copyleft © 2016